Ett bra powerplay kan vara skillnaden på vinst och förlust.
När SHL nu kliver in på upploppet av grundserien djupdyker därför Hockeysverige.se:s statistikexpert Viktor Jansson i siffrorna bakom klubbarnas spel i spelformen.

  • ”MoDos trend pekar spikrakt uppåt”
  • ”Det säger det mesta om deras spel i övriga spelformer”
  • De matchar förstaformationen hårdast
  • HV71:s enorma siffror
  • ”Slöseri på resurser, enligt mig”

Oftast i mina analystexter så fokuserar jag på spel i lika styrka. Det är den spelform som största delen av matcherna består av och det som säger mest om ett lags kapacitet framåt. Övriga spelformer är dock naturligtvis inte oviktiga och i den här texten kommer jag därför att fokusera helt på powerplay.

Vi börjar med att titta på vilka lag som lutar sig mest mot powerplay i sin offensiv. Här nedan visas andelen gjorda mål per spelform. Vi tar alltså alla mål som laget gjort (förutom avgörande mål i straffläggning som jag har valt att ta bort här eftersom det egentligen inte säger någonting om någonting), sätter in varje mål i respektive spelform och tittar sen på hur stor andel som kommer från respektive kategori. I kategorin “övrigt” har jag valt att samla mål i PK, 3-mot-3 övertid, straffslag, mål när laget tagit ut sin målvakt och mål i öppen kasse när motståndaren har plockat målvakten. Notera därför att både PP och EQ (lika styrka) enbart gäller med båda målvakterna i kassen.

HV71 har klart högst andel av sina mål gjorda i PP följt av Frölunda. Ganska naturligt så är de två också de lagen som har lägst andel av sina mål gjorda i lika styrka. Fyra lag sticker ut längst ner i diagrammet. MoDo och Malmö har under säsongen haft bekymmer med en man mer på banan, även om MoDos trend pekar spikrakt uppåt där som vi snart kommer se. Båda lagen gör också en hel del mål i lika styrka. Sett till mål per spelad minut i lika styrka ligger Malmö 8:a i ligan och MoDo faktiskt så högt som 4:a med bara Färjestad, Brynäs och Luleå före sig i den kategorin.

Brynäs behöver inte bekymra sig speciellt mycket över att man bara gjort 15% av sina mål i PP. Man ligger ganska exakt på ligasnittet i mål per spelad minut i PP med 7,5 mål/60 minuter och gör tillsammans med Färjestad klart flest mål i lika styrka. Brynäs är också laget som har störst andel gjorda mål i “övrigt” kategorin. I den kategorin har jag lagt den typen av mål som har högst varians och att Brynäs har så många mål där vittnar om att de inte bara har en säsong där man presterar oerhört bra enligt både faktiska och underliggande siffror, utan också att man har studsarna med sig.

Lägst andel gjorda mål i PP har Leksand och det är också laget som ligger sist gällande gjorda mål per spelad minut i PP med 5,4 mål/60. Det är ändå ett snäpp upp mot förra säsongens 4,85 mål/60. Powerplay har blivit ett riktigt sorgebarn för den här upplagan av Leksand.

”Har fluktuerat – precis som allt annat under säsongen”

Vi har nu sett andelen gjorda mål i PP för lagen. Nu tittar vi istället på antalet gjorda mål och utvecklingen under säsongen. Måttenheten är gjorda mål i PP per 60 spelade minuter i spelformen.

Den gröna linjen visar lagets siffra för säsongen vid den aktuella tidpunkten medan den röda visar 10 matchers glidande medelvärde vilket representerar form. Den raka svarta linjen är ligans medelvärde på 7,65 mål/60.

Luleå, Leksand, Malmö, MoDo och Växjö är de lagen som (i stort sett) har legat under ligasnittet hela säsongen. Framförallt Växjö och Luleå har varit uppe och hämtat luft med sitt 10 matchers snitt men inte tillräckligt länge för att få upp säsongssiffran. Som jag var inne på tidigare så har dock MoDos PP lyft sig rejält och senaste 10 matcherna har man 13 mål/60.

Brynäs hade problem i PP första halvan av säsongen men har lyft sig och ligger runt snittet andra halvan av säsongen. Rögles PP har fluktuerat upp och ner precis som allt annat kring Rögle den här säsongen. Frölunda och Skellefteå har dalat efter starka inledningar men ligger fortfarande över snittet med trender som nu pekar åt rätt håll för båda lagen. För Färjestad, Örebro och Timrå pekar 10 matchers trenden åt fel håll men alla lag har varit starka i PP totalt sett under säsongen.

De två bästa lagen sett till gjorda mål i PP är Linköping och HV71 och dom lagen är också bäst sett till de senaste 10 matcherna. Ironiskt nog också de två lag som för närvarande ligger på kvalplats i tabellen. Det säger det mesta om deras spel i övriga spelformer.

HV71:s enorma siffror

HV71:s powerplay har varit på en enorm nivå andra halvan av säsongen. Senaste 20 matcherna har man förlorat “special teams matchen” endast en gång, trots ganska mediokert PK, och har gjort 16 mål/60. Alltså mer än dubbelt så högt som ligasnittet för säsongen. Deras förstauppställning med Borgström, Ang, Luoto, Kero och LaLeggia ligger runt 20 mål/60 under samma period.

Det är givetvis en enorm styrka att ha ett sådant vapen men det finns också anledning till viss oro. När en uppställning gör mål nästan 3 gånger så ofta som snittet säger det sig självt att det finns ett mått av överprestation inblandat och tittar vi på skottprocenten för spelarna under den här perioden ser det ut så här:

  • Luoto: 57% (4 mål)
  • Kero: 40% (2 mål)
  • Ang: 33% (2 mål)
  • Borgström: 28% (8 mål)
  • LaLeggia: 10% (1 mål)

Snittet i ligan för spelare med minst 30 minuters istid i PP är 15%, så förutom LaLeggia som är back, så ligger övriga spelare alltså långt, långt över det. När man tittar på en helhetsbild över HV71 så är det deras spets i form av PP1 som sticker ut som det som verkligen kan rädda dom den här säsongen, men en plötslig dipp i utdelning vore inte överraskande.

De matchar förstaformationen hårdast

Vi kan också titta på hur lagen matchar sina spelare i powerplay. Med den datan som vi har tillgänglig här kan vi inte se exakt hur mycket varje spelare har spelat tillsammans, men genom att titta på hur stor andel av lagets totala PP tid som varje spelare(med minst 30 minuter i PP) har haft och beräkna medelvärdet på dom 5 spelare med högst andel istid i varje lag så får vi fram en uppskattat andel för lagens första PP-uppställningar.

Frölunda, HV71, Timrå och Örebro är de 4 lagen som matchar sitt PP1 hårdast. HV71:s PP1 har vi redan diskuterat och det är givetvis väldigt rimligt att de ligger i toppen. Den spelare som har allra högst andel är Oliver Kapanen som spelar 67% av tiden i Timrås powerplay.

Jonathan Dahlén har näst högst med 66%. Timrå har inte haft någon tydlig försteback i sitt PP vilket nog drar ner deras genomsnitt lite trots att de alltså ligger i toppen av listan. I den här övningen är det Linus Nässén som ingår som back med 41% av istiden, alltså betydligt lägre än de övriga i uppställningen.

”Förutsätter att han kommer få mycket istid i PP”

Bortsett från Linköping som ligger på nedre halvan i den här mätningen och Luleå som ligger högt, så ser vi ett väldigt tydligt samband mellan gjorda mål i PP och andel istid till sitt PP1. Växjö, Rögle, Leksand, MoDo och Malmö ligger alla i botten 5 både gällande mål per 60 i PP och andel istid till PP1.

Ett lag som förmodligen inte kommer ligga botten 5 i PP1 tid länge till är dock Växjö. Jag drog min gräns vid 30 spelade minuter i PP för den här övningen vilket gjorde att Robert Rosén inte klarade gränsen. Hade jag dragit gränsen vid 20 minuter istället så är han den spelare som har haft högst andel PP-tid med hela 74%. Dessutom kommer Marcus Sylvegård in nu efter uppehållet och jag förutsätter att också han kommer få mycket istid i PP.

”Slöseri på resurser”

På ett sätt är det såklart logiskt att dom sämsta lagen i PP också har lägst PP1-tid eftersom det förmodligen är mer lockande för tränarna att plocka runt och testa nytt i uppställningar om man inte får de resultat man vill ha.

Jag är dock en förespråkare av att (i PP, men inte nödvändigtvis i 5v5) samla sina bästa spelare och ge dem mycket förtroende. Målsnittet per spelad minut i PP är över 3,5 gånger så högt som i lika styrka så det gäller att verkligen ta tillvara på tiden och att då byta in sämre spelare om pucken skickas ur zon av försvarande lag efter en minut är slöseri på resurser, enligt mig

The post Djupdykning: Så presterar SHL-lagen i powerplay appeared first on hockeysverige.se.

Läs hela artikeln här