Kvartsfinalerna drar i gång i dag, söndag.
Hockeysveriges statistikexpert Viktor Jansson går här igenom alla slutspelslag och deras prestationer under grundserien.

Pekar ut – där har Djurgården en fördel mot Mora. Bild: Montage av bilder från Bildbyrån.

Åttondelsfinalerna i Hockeyallsvenskan är spelade och det blev de två högst rankade lagen Mora och Oskarshamn som gick vidare efter 2-0 i respektive matchserie. Det betyder att topp åtta i tabellen kommer att göra upp i resten av slutspelet. Att tabellen inte ljuger är en klyscha som jag inte alltid håller med om. Visst, tabellen talar om hur det faktiska utfallet varit i de spelade matcherna, men den överensstämmer inte alltid med kvaliteten på lagen. I årets Hockeyallsvenska anser jag dock att det är solklart att de åtta lagen som kommer spela kvartsfinaler också är de åtta bästa lagen. 

I tabellen ovan är lagen sorterade efter andelen gjorda mål i lika styrka(GF%) och den visar också andelen förväntade mål i lika styrka(xGF%), andelen avslut i lika styrka(CF%), gjorda mål per 60 spelade minuter i powerplay(PP GF60) och insläppta mål per 60 spelade minuter i boxplay(PK GA60). Tillsammans ger det en hyfsad överblicksbild över lagen. 

Vi kan enkelt se med hjälp av färgkodningen att i de tre kategorierna för lika styrka så är det kvartsfinal-lagen som ligger topp 8 i varje kategori. I special teams, där variansen är högre, finns det några undantag men även där är det dominans för topp-8 lagen. Vi kan också notera att de två åttondelsfinal-lagen Mora och Oskarshamn ligger en bit bakom topp-6 lagen.

Jag kommer gå igenom de fyra kvartsfinalerna och göra det med hjälp av den Game score modell som jag använder på hockeysiffror.se. Game score är från början ett mått för att få en sammanfattning över en spelares prestation i en enskild match och väger samman spelarnas individuella produktion och hur lagets siffror ser ut med spelaren på isen. Den modell jag använder mig av här är en modifierad variant som är tänkt att användas över ett större spann matcher. För den som vill fördjupa sig mer i modellen så har jag skrivit om den här https://hockeysiffror.se/blog/playercards.

Jag kommer titta på lagens trupper och hur Game score ser ut för forwards och backar. Eftersom själva Game score siffran kan vara lite abstrakt så har jag kombinerat det med en färgkodning som sätter spelarens siffror i relation med övriga spelare i ligan på samma position. Jag har valt att bara titta på spel i lika styrka för genomgången av trupperna eftersom det i min mening ger bäst bild över styrkor och svagheter i truppen. Det här blir givetvis inget facit och det finns fler saker att ta hänsyn till än det som mäts i Game score men vi får en rätt bra bild över lagens förutsättningar.

Jag kommer också titta på lagens målvakter. Siffrorna jag kommer att titta på är FSv%, vilket är räddningsprocent men där även skott som gått utanför mål räknas med. Det finns argument för att målvakter påverkar även missade skott men den främsta anledningen till att jag tittar på det här är för att min xG modell använder skott på mål och missade skott så vi kan då jämföra målvaktens räddningsprocent med vad den “borde” ha räddat sett till xG vilket dFSv% visar. En positiv siffra där betyder att målvakten räddat mer än xG föreslår medan minus följaktligen betyder att man släppt in mer än förväntat.

Vi kollar också på de båda kategorierna men för endast lika styrka(EQ). Till sist har vi tre kategorier, Bra starter%, Dåliga starter% och Utmärkta starter% som är mått på hur konsekvent målvakten är. Eftersom räddningsprocent mäter alla insläppta mål under säsongen så kan i teorin ett fåtal matcher ha stor påverkan på slutsiffran. Bra starter% är hur stor andel av målvaktens matcher som den har räddat över förväntat, dåliga starter% är andelen matcher med fler än 2 insläppta mål under förväntat och utmärkta starter% är andelen matcher med fler än 2 räddade mål över förväntat.

Djurgården – Mora

Djurgården valde som första lag och valet föll på Mora. Med tanke på Djurgårdens otroliga djup i truppen så hade det nog inte spelat så stor roll vilket av åttondelsfinal-lagen man valde men Djurgården blir hursomhelst gigantisk favorit i den här serien.

Allra störst övertag har man enligt Game score modellen på backsidan. Djurgården har under säsongen plockat in August Berg, Max Krogdahl och Mattias Hävelid vilket har gett ett riktigt starkt djup där man kan mönstra tre starka backpar med både defensiva och offensiva förmågor. Modellen är kanske lite väl hård mot Moras Roope Laavainen men det är en försteback som förmodligen skulle ha svårt att gå in på sex backar i Djurgården. Det säger det mesta om skillnaden mellan de två lagen här, speciellt efter att Mora valde att sälja sin bästa back Max Martin till Linköping inför trade deadline.

På forwardssidan ser det bättre ut för Mora. Johan Persson har kanske tappat lite av den offensiva spets han hade för ett par säsonger sen men han har fortfarande bra impact både offensivt och defensivt. Martin Johnsen, Ludvig Levinsson och Ture Linden är övriga som ska leda offensiven. Kalle Kratz och Filip Björkman gör också riktigt bra säsonger.

Även om Moras forwards ser starkare ut än deras backar så ser tyvärr för deras skull Djurgårdens forwards ännu bättre ut. Djurgården har både en spets och en bredd som ser närmast oförskämt stark ut. Det har skrivits mycket om både Dick Axelsson och Linus Klasen under säsongen och de har båda varit ut och in i laget av olika anledningar. Båda har ingått i det som varit ligans starkaste PP uppställning men det har funnits vissa frågetecken kring deras 5-mot-5 spel, speciellt när de spelat tillsammans. Nu har Djurgården det så välbeställt så att de inte behöver förlita sig på de två veteranerna att leda laget.

Patrick Thoresen och Marcus Krüger är ytterligare två veteraner, men som framförallt har tvåvägsspelet som främsta egenskaper och dom kommer att leda varsin kedja även om Thoresen utgår från kanten. Fredric Weigel kommer att centra en tredje kedja men trots att han gör en bra säsong så får han ursäkta eftersom hans vingar Victor Eklund och Anton Frondell är de två huvudpersonerna i den kedjan. När vi tittar på spel endast i lika styrka så har ingen spelare i ligan ett högre Game score än Victor Eklund under säsongen och ingen spelare har ett högre poängsnitt per spelad minut än Anton Frondell. Det är två otroliga talanger som redan nu tillhör absoluta toppen i ligan och som dessutom har spelstil och fysiska egenskaper som borde passa bra i ett slutspel.

Är det någon position som Mora kan ha en fördel på så är det målvakter även om deras målvakter inte heller håller lika hög nivå som senaste säsongerna. I matcherna mot Västerås så startade dock Leinonen båda två och sett över säsongen så har han svagare siffror än Lampinen. Djurgårdens målvakter har varit en snackis hela säsongen. DIF har landat i att Hugo Hävelid är förstemålvakt och han har också bättre siffror överlag än Andrén men i lika styrka har faktiskt Hävelid aningen sämre siffror totalt. Precis som jag föredrar att använda lika styrka när jag utvärderar lag och utespelare så väger de tyngst för mig även för målvakter. 

Det finns också en rejäl twist på Djurgårdens målvaktssituation i det att Marcus Gidlöf är registrerad för laget och att hans Leksand har spelat färdigt för säsongen. Det verkar som att han kommer stanna i Dalarna i alla fall inledningsvis och Djurgården borde kunna ta sig förbi Mora ändå. Senare i slutspelet eller om Hävelid och Andrén inte kommer upp i nivå så är jag dock övertygad om att Gidlöf kommer att ansluta. Det betyder i så fall att Djurgården får in en av säsongens bästa SHL målvakter vilket är väldigt oroande för övriga lag i slutspelet.

Karlskoga – Oskarshamn

Mötet mellan Karlskoga och Oskarshamn har även det en stor favorit på förhand. Karlskogas trupp håller sett till Game score nästan samma nivå som Djurgårdens samtidigt som Oskarshamn har det lägsta Game score snittet i kvartsfinalerna. Framförallt är det bredden på truppen som Karlskoga har ett stort övertag på. Oskarshamn har spetsar som matchar de bästa lagen i Joyaux, Bradford och Nybeck men längre ner i laget håller de inte alls samma nivå som Karlskoga. 

Oskarshamn sparkade som bekant Björn Karlsson tidigare under säsongen och plockade istället in Tero Lehterä som huvudtränare. Jag tyckte att både sparkningen i sig och narrativet som efterföljde var rätt så märkliga. Många hade åsikter om sparkningen men pekade på att Björn Karlsson var så oerfaren och att det därför snarare var en miss att anställa honom, och tyckte således att ingen skugga skulle falla på Karlsson själv.

Jag tyckte å andra sidan att det var konstigt helt enkelt för att Oskarshamn hade presterat nog så väl som jag hade trott inför säsongen med den truppen som laget hade. Faktum är också att laget har presterat klart sämre efter sparkningen. Oskarshamns siffror innan Björn Karlsson fick sparken var 54% i både andelen mål och förväntade mål vilket var 6:e bäst i ligan båda två. Efter sparkningen har man 48% i andel xG vilket är 8:a i ligan och endast 31% i andel mål vilket är sämst i ligan för perioden.

Karlskoga har några skador där det framförallt är tveksamt om Norbäck och Mattheos kommer att komma till spel överhuvudtaget men man har en sådan stark bredd att det inte ska hindra laget. Christoffer Jansson är kanske säsongens största utropstecken och leder forwards i istid. Bakke-Olsen, Plato och Pistek håller högsta nivå även dom och Ljungkrantz som plockades in i februari har gjort 6 mål på 8 matcher. Jag har haft synpunkter på hans tvåvägsspel och speldrivande men det är element som Karlskoga har överflöd av i övrigt och Ljungkrantz har ett skott som säkert kan komma väl till pass. För är det något som jag funderar på gällande Karlskoga så är det om de har förmågan att omvandla sitt spelövertag, som de ofta har, i heta målchanser och slutligen mål när motståndet blir tuffast möjliga. Defensiven är jag inte det minsta orolig för.

Inte nog med att Karlskoga har ligans bästa lagförsvar när det gäller att släppa till målchanser, man har också en av seriens absolut bästa målvakter i Samuel Jonsson. 67% bra starter är en ruggig stabilitet och även Volden visar upp bra siffror. Det här har gjort att det nästan är omöjligt att göra mål på BIK. Karlskoga har släppt in 53 mål i lika styrka under säsongen vilket är överlägset bäst i ligan. Näst bäst är SSK med 25 mål fler insläppta. Skillnaden mellan 1:an BIK och 2:an SSK är lika stor som skillnaden mellan SSK och Almtuna på 11:e plats i kategorin.

Oskarshamn bytte under ganska uppmärksammade former Tomas Rydén mot Evan Cowley under säsongen. Rent sportsligt har det blivit ett rejält uppköp för Oskarshamn. Cowley visar upp riktigt bra siffror, visserligen på ganska få matcher, och 25% utmärkta starter viskar om en potential att stå på huvudet i matcher. Det lär behövas om Oskarshamn ska kunna rubba Karlskoga, och jag är tveksam till om ens det räcker.

Södertälje – Kalmar

Om de två första kvartsfinalerna har en klar favorit så är övriga två betydligt ovissare på förhand. SSK får ses som knapp favorit mot Kalmar men det är inte med mycket.

På backsidan har SSK backen med klart högst Game score i Daniel Norbe men Kalmar har bra bredd. Carl-Johan Lerby och Henrik Nilsson är ett utmärkt backpar som lär gå tunga minuter mot SSK:s toppkedjor. Båda lagen har nyförvärv, Andrew Nielsen i SSK och Kalle Maalahti i Kalmar, som börjat bra i sina nya klubbar men som inte kommit upp i de 100 minuter som jag satt som gräns för att listas här.

Båda lagen har bra forwards men SSK är snäppet vassare både sett till spets och bredd. Nolan Stevens har högst Game score i de två lagen och han har gjort en imponerande första säsong i Hockeyallsvenskan. En spelare som har det mesta, framförallt offensivt. Bredvid honom är det Meyer, Dyk och Macke Eriksson som främst ska stå för offensiven i SSK. Erikssons Game score skrämmer ingen hittills men han har också en PDO på 92% vilket förklarar en hel del.

Egor Polin är en potentiell joker och SSK ser ut att få in ytterligare en joker i form av Carter Souch. Han skadade sig i mitten av december och de flesta hade nog räknat ut honom för resten av säsongen men han är nu tillbaka och tränar för fullt med laget. Det vore ett väldigt positivt tillskott till SSK om han kommer tillbaka i samma slag som innan skadan. SSK:s fjärdekedja tillför inte mycket i form av offensiv men det är heller inget som någon förväntar sig av dem. Här är det low-event hockey och spela 0-0 som gäller och det behärskar dom väl.

I Kalmar finns en rad forwards att hålla ögonen på. Givetvis poängkungen Vanderbeck som gör en grym säsong men de tre första kedjorna är fyllda med spännande spelare. Bland annat Loimaranta, Laz och Skager är spelare jag håller väldigt högt. John Dahlström som hade en tuff säsong ifjol har studsat tillbaka ordentligt i Kalmar trots skadebekymmer. Sett till poäng per istid så är han i lika styrka tvåa i ligan med 3,25 P/60. Med en skottprocent på 25%, högst i ligan, så finns en del medstuds inblandat men ändå imponerande.

Björklöven – AIK

Den sista kvartsfinalen är den på förhand jämnaste. Sett till genomsnittligt Game score i trupperna så är Björklöven och AIK lika starka.

AIK har ett litet övertag på backsidan. Framför allt defensivt. Det är lite det som den här kvartsfinalen ser ut att handla om på förhand också. Björklövens offensiv mot AIK:s defensiv. 

Bland forwards kommer det såklart handla mycket om Marcus Nilsson och Fredrik Forsberg. Två ruskiga spetsar på HA-nivå som måste leda Björklöven. Ottosson, Viksten, Dower Nilsson och Fortier bidrar med viktig secondary scoring. Gustav Possler står för ett väldigt starkt tvåvägsspel och även Felix Girard är en defensivt skicklig forward som dock inte erbjuder samma offensiv som Possler. Björklöven ser också ut att få tillbaka Lenni Killinen som är lite av en personlig favorit som är klippt och skuren för slutspelshockey.

I AIK låter det också positivt gällande att få tillbaka spelare från skador. Scott Pooley, Muzito-Bagenda, Zetterberg och Ljungman sägs alla vara redo för spel och det är klasspelare som kommer behövas.

På målvaktssidan är det fördel AIK på förhand. Victor Brattström har varit seriens kanske bästa målvakt. Jonathan Stålberg gör också en bra säsong men Brattström är den givna ettan in i slutspelet.

Björklöven har haft det lite kämpigare bland målvakterna. Både Voutilainen och Thelin har visat att de kan prestera på hög nivå i den här ligan men har inte riktigt kommit upp i den nivån den här säsongen. 

Jag vågar inte säga åt vilket håll jag lutar i den här matchserien. Möjligen att AIK:s positiva form och på förhand vassare målvakter väger över lite till deras fördel. Men vi vet att om Björklöven har rätt dag så är det få lag som kan hänga med i deras offensiv.

The post Stor analys av kvartsfinalerna: ”Där har Mora en fördel mot Dif” appeared first on hockeysverige.se.

Läs hela artikeln här