Robin Olausson summerar HockeyAllsvenskan genom att analysera säsongen för alla klubbar och blicka framåt inför 2025/26.
I dag: Kalmar HC.

  • Stjärnornas historiska succé – bland de bästa genom tiderna.
  • ”En av de bästa topp-fyrorna i hela HockeyAllsvenskan”
  • Lyckade nyförväven: ”Blev ett jättefynd”
  • ”Kriminellt att han inte har vunnit årets tränare”
  • ”Kalmar var bra på riktigt och förtjänade att ligga där uppe”
  • Tappar stjärnorna – men ska ändå vara optimistiska.
  • Flera nyförvärv redan klara.
  • Kalmars viktigaste nyckel: ”Lär göra allt i sin makt…”
  • Kan de etablera sig på övre halvan?

Läs också: Analys av Västerås säsong.
Läs också: Analys av Nybro, Almtuna och Östersunds säsonger.
Läs också: Analys av Oskarshamns säsong.
Läs också: Analys av Björklövens säsong.
Läs också: Analys av Moras säsong.

Lagbygget

Målvakter:

Trots succén i HockeyAllsvenskan de två senaste säsongerna har Kalmar HC faktiskt haft en del i spelet som inte riktigt varit på samma nivå som det övriga, och det är målvaktsspelet.

I fjol inledde Kalmar med Jonathan Stålberg och Alexander Hellnemo men sedan lämnade Hellnemo och man plockade in Christian Engstrand i stället. Resultatet blev… Sådär. Den här säsongen gick man i stället med två målvakter i Jacob Crepsin och Blake Pietila med en hög potential men en lite osäker nivå inför säsongen. Det blev då ett bättre resultat än förra säsongen, men ändå inte mycket mer än medelmåttigt.

Förra säsongen kom Kalmar tia sett till en kollektiv räddningsprocent på 88,88. Den här säsongen var Kalmar i stället åtta i HockeyAllsvenskan med en sammanlagd räddningsprocent på 89,56. Alltså fortfarande kvar på nedre halvan sett till målvkatsspel i ligan.

Jacob Crespin och Blake Pietila delade på målvaktssysslan väldigt jämnt då Crespin stod mellan stolparna i 1 581 minuter och räddade 633 skott medan Pietila spelade 1 541 minuter och stod för 623 räddningar. Alltså nästan 50/50 sett till uppdelningen mellan de båda målvakterna.

26-årige Crespin hade hämtats från Halmstad Hammers efter många starka säsonger i HockeyEttan där han har varit en av ligans bästa målvakter. Han hanterade steget upp till HockeyAllsvenskan bra får man säga. Han gjorde ingen succé och var ingen toppmålvakt i ligan men han hade ändå 90,6 i räddningsprocent och 2,50 insläppta mål per match, vilket är fullt godkända siffror.

25-årige Pietila värvades från collegeligan NCAA där han hade haft klart bättre siffror än vad SHL-värvningar som Ludvig Persson och Jakob Hellsten hade haft på college. Men det blev ingen större framgång för amerikanen i HockeyAllsvenskan. Hans 89,8 i räddningsprocent och 2,77 insläppta mål per match gjorde att han kom på 20:e plats i målvaktsligan.

Båda Crespin och Pietila hade då sämre räddningsprocent än förväntat och släppte in fler mål än förväntat. Men Crespin hade bättre siffror i nästan allt och blev också förstavalet i slutspelsserien mot Södertälje. Där gjorde han det okej men hade en tuff uppgift mot SSK:s offensiv. Det går inte att skylla på honom men det går inte heller att säga att Crespin spelare på en nivå så att han vann matcher åt Kalmar. Hans bästa match var ironiskt nog då KHC åkte ut i den femte kvartsfinalen.

Kalmar HC har inte haft det bästa målvaktsspelet men inte heller det sämsta. Dock hade det kunnat vara lite bättre sett till vilken bra säsong laget hade.

Jacob Crespin stod för en lovande debutsäsong i Allsvenskan. Foto: Michael Campanella/Bildbyrån

Backar:

Förra året var det ”Tim Theocharidis-show” i Kalmar och han var nästan ensam på Kalmars blålinje och bar upp allt på egen hand. Inför årets säsong var KHC då tvungna att bygga om rejält då Theocharidis försvann, Erik Norén värvades till SHL och man valde att gå skilda vägar med flera andra backar.

Det blev då en rejäl omsättning inför årets där sju nya backar plockades in och förutom Emil Kvernmo Wasenden, som lämnade efter blott fyra matcher, blev det i stora drag lyckat.

Framför allt satte Kalmar HC en oerhört stark topp-fyra. Carl-Johan Lerby, Trevor Cosgrove, Henrik Nilsson och Martin Schreiber höll hög, hög allsvensk klass och var uppe som en av de bästa topp-fyrorna i hela HockeyAllsvenskan. Av dem var Schreiber ”sämst” med 19 poäng medan Henrik Nilsson gjorde 25 poäng, Cosgrove 31 poäng och Lerby var uppe på 32 poäng.

Inget annat lag i HockeyAllsvenskan hade fyra backar som alla gjorde minst 19 poäng.

Lerby var då en av ligans allra bästa backar och hans intåg i Kalmar innebar ett stort lyft för lagets försvarsspel. Han var lysande i både offensiven och defensiven och det går till och med att argumentera för att han hade tagit plats i ett All Star-lag från säsongen. Jag skulle åtminstone hålla honom som en av de fem bästa backarna under vintern.

Trots tappet av Tim Theocharidis blev Kalmars backsida klart bättre och framför allt satt helheten ihop på ett helt annat sätt den här säsongen. Det blev dock ändå ett ganska stort glapp i kvalitén mellan back fyra till back fem-sex i Kalmar. Spetsen fanns definitivt där hos lagets toppbackar men längre ner i laguppställningen fanns inte samma bredd.

Kalmar fick då även lappa ihop backsidan under säsongens gång. Som sagt försvann Wasenden tidigt och dessvärre åkte Ludvig Jardeskog också på en mardrömsskada där hans knäskål krossades i början av december. Därför fick Kalmar ge sig ut på marknaden. Först lånades Fredrik Granberg in som gjorde det hyfsat bra i en begränsad roll. Även Kalle Maalahti hämtades in i slutet men spelade bara sex matcher innan han också gick sönder.

Även om Kalmar HC hade otur med skador hade laget en riktigt stark backsida och lyfte nivån flera snäpp jämfört med sin första allsvenska säsong.

Carl-Johan Lerby var en toppback i ligan under vintern. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Forwards:

Även på forwardssidan hade Kalmar HC en riktigt bra spets. Jämfört med förra säsongen förlorade Kalmar Teemu Lepaus och Kim Strömberg som var spetsspelare i fjol. Men annars fick KHC behålla en hel del spelare och prickade återigen rätt i flera rekryteringar.

Det var då såklart A.J. Vanderbeck och Teemu Väyrynen som ledde vägen i offensiven och var Kalmars två bästa spelare framåt. Båda kom topp tio i poängligan då Vävyrynen kom delad nia med 47 poäng på 47 matcher. Vanderbeck å sin sida kom tvåa i både skytteligan och poängligan med 27 mål och 63 poäng, bara Fredrik Forsberg var bättre i hela HockeyAllsvenskan.

De båda stod då också för historiskt bra säsonger. Vanderbecks 63 poäng är delat tredje bäst någonsin av en nordamerikan, endast Nick Schilkey och Broc Little har gjort fler poäng bland transatlanterna i ligans histora. Väyrynens 47 poäng var även delat näst bäst någonsin av en finländare i HockeyAllsvenskan, endast Juha Lind i Leksand 2007/08 har varit bättre.

Det är enorma bedrifter, och blir än mer imponerande när de spelar i en klubb som Kalmar. A.J. Vanderbeck var en av ligans bästa spelare alla kategorier och gjorde otroliga 37 poäng (!) fler i är jämfört med förra säsongen. Han drev Kalmars offensiv och det är synd att han missade slutet av kvartsfinalen mot Södertälje för där försvann en del av lagets chanser i serien.

Victor Laz var en annan spelare som tog enorma kliv i spelet jämfört med fjolåret. Även om han i fjol var effektiv i en lite annan roll, och framför allt har gjort ett väldigt bra jobb i defensiven, föll nu allting på plats för Laz. Hans 17 mål och 30 poäng kombinerat med hans riktigt fina underliggande siffror gör att Laz nu får chansen i SHL.

Sedan var det även flera nyförvärv som gjorde succé, framför allt Matt Fonteyne, Veikko Loimaranta och John Dahlström imponerade rejält. Loimaranta var klubblös i höstas och plockades upp av Kalmar i november. Han blev ett jättefynd och finländaren gjorde 27 poäng på 35 matcher efter att han anslöt och var en väldigt effektiv spelare i sin roll för KHC.

Fonteyne var också en stark offensiv pjäs med sina 15 mål och 29 poäng. 27-åringen blir även kvar i Kalmar till nästa säsong och det blir intressant att se om han kan ta ett kliv till nästa säsong likt Vanderbeck gjorde i år, även om det var lite av ett extremfall.

Kanske bäst av alla de tre var dock John Dahlström som var en av de allra mest effektiva spelarna i HockeyAllsvenskan. Han hade skadeproblem men när Dahlström väl var frisk öste han in mål. På 26 matcher stod Dahlström för 16 mål och 25 poäng. Han hade då både näst bäst mål och näst bäst poäng per 60 minuter av alla spelare i HockeyAllsvenskan som spelade minst tio matcher. Han visade därmed en galen effektivitet när han var på isen, Dahlström gjorde mål på 32 procent (!) av sina skott. Det är en notering som var bäst i ligan, och såklart även ohållbart över tid. Men han gjorde verkligen det mesta av tiden han fick på isen.

Kalmar hade en enorm spets med flera spelare som klev fram och levererade på en hög nivå och de hade då råd med vissa ”missar”. Det gjorde ingenting att en sådan som Linus Skager kanske inte levererade som förväntat (även om han var lysande i slutspelet). De klarade sig gott och även trots att Georgs Golovkovs floppade, och andra värvningar som Emil Ekholm och Erik Thorwalls lämnade under säsongens gång. I stället gjorde man starka förstärkningar under säsongens gång då både Veikko Loimaranta och Hugo Pettersson blev rejäla injektioner för laget.

Stjärnorna stod rätt för Kalmar HC som hade en av ligans bästa offensiver och träffade rätt med det mesta.

Andrew Vanderbeck var en av många offensiva toppspelare i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Ledarna

Det går att raljera om individuella spelarprestationer hit och dit men faktum är att Kalmars klart starkaste personer finns på ledarsidan. Utan Viktor Tuurala och Daniel Stolt hade Kalmar inte ens varit i närheten av vad de presterade under årets säsong.

36-årige Tuurala är en skicklig coach och har fått ut maximalt av Kalmar två år i rad. Enligt mig är det kriminellt att han inte har vunnit årets tränare varken i fjol eller i år sett till vad han har presterat med detta Kalmar. I fjol tippades de komma sist av i princip alla expertis men de tog sig till slutspel mot alla odds och gav även Karlskoga en rejäl match i åttondelsfinalen.

Den här säsongen sågs Kalmar som ett lag som skulle landa in på ungefär samma plats och de skulle vara på gränsen mellan ett slutspelslag och att hamna i ingenmansland. Men bannemig så överträffade de alla förväntningarna återigen och lyfte till en topp sex-plats. Även om de får ses som ett ”skrällag” går det inte att påstå att det var en tillfällighet att Kalmar kom sexa. De var bra på riktigt och det visar även den underliggande statistiken. De förtjänade att ligga där uppe. Punkt.

Det är lätt att förbise eftersom att Kalmar kom sexa och att nivån på topplagen i år var väldigt hög, men 96 poäng är faktiskt galet bra. För att sätta det i kontext så kom Södertälje tvåa bakom Brynäs förra säsongen med 95 poäng. Kalmar hade alltså kommit tvåa förra säsongen. Det är faktiskt helt galet.

Viktor Tuurala har gjort jättesuccé med Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Viktor Tuurala ska då ha en enorm kredd för att han har fått ut maximalt av Kalmar två år i rad. Kalmar gjorde ett enormt lyft till i år och Tuurala ligger bakom mycket av det.

  • De gick från 151 gjorda mål i fjol till 179 mål i år (+28) och gjorde tredje flest mål i ligan.
  • De gick från 169 insläppta mål till 146 den här säsongen (–23).
  • De klättrade från 74 poäng till 96 (+22) och var förbättrades mest av alla lag.

Det är en stark utveckling, som till stor del kan tillskrivas Viktor Tuurala.

Men Daniel Stolt har också gjort ett otroligt arbete som sportchef. Precis som Tuurala borde ha vunnit priset som årets tränare tycker jag att Stolt bör ha tagit hem priset som årets sportchef. Han har helt enkelt agerat bäst på marknaden för att se till att hans lag förbättras mest.

Kalmar hade flera tuffa uppgifter inför säsongen då lagets två bästa spelare, Tim Theocharidis och Teemu Lepaus, båda försvann inför årets säsong. Han behövde även bygga om målvaktssidan och backsidan helt och hållet och uppgradera offensiven. Hela 18 spelare värvades inför årets säsong och en majoritet av dem blev också lyckade med bara någon enstaka plump. Annars klev flera av nyförvärven fram och tog stora och viktiga roller för laget.

Daniel Stolt har visat en förmåga att kunna ersätta flyende toppspelare samt även hitta fynd som lyfter laget till en billig peng. Det är en väldigt viktiga egenskaper att ha för att en klubb som Kalmar ska fortsätta kunna utmana och inte falla som en sten genom tabellen.

Stolt förlängde också sitt kontrakt med Kalmar till 2031 och det är sannolikt det enskilt bästa och viktigaste beslutet som Kalmar HC har gjort inför de kommande åren.

Daniel Stolt blir kvar i Kalmar flera år framöver. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Snackisen

Hur många hade tippat att Kalmar HC skulle vara ett topp sex-lag den här säsongen?

Jag är ganska säker på att den siffran är noll.

Vi har tidigare sett ett lag som Kristianstad vara uppe och dansa i toppen då de kom sexa i HockeyAllsvenskan 2022 då de tog 80 poäng. Men Kalmar tog 96 poäng och som jag ser det är Kalmar även bättre rustade med nyckelpersoner på både tränar- och sportchefsposten.

Så var ska Kalmar egentligen stå inför nästa säsong? Jag tror faktiskt att de kan ha relativt goda chanser att vara med och utmana igen. Allt beror på vilket lag de kommer att kunna ställa på isen men det finns helt klart potential.

De har en struktur i spelet och ett system som fungerar och en skicklig tränare i Viktor Tuurala som får ut det bästa av sina spelare. Då behövs inte det bästa laget på pappret utan om Tuurala kan få spelarna att utvecklas och spela sin bästa hockey finns alla chanser för laget att fortsätta överträffa förväntningarna.

Samtidigt har Daniel Stolt visat prov på en otrolig fingertoppskänsla och med tanke på att Kalmar lär kunna få möjlighet till en lite bättre budget samt att klubben blir mer attraktiv för spelare med tanke på hur många som utvecklas och blir bättre i Kalmar, finns det goda chanser att fortsätta på samma spår nästa säsong.

Jag tycker att Kalmar har visat att de är mer än bara ett skrällag som är uppe och dansar en säsong för att sedan rasa igen. De har en långsiktig plan och skyndar långsamt för att bygga en hållbar förening över tid. Även om de kanske inte kommer att plocka 96 poäng igen har Kalmar HC bra chanser att kunna etablera sig som ett lag som hör hemma på tabellens övre halva de kommande åren.

Kalmar HC har goda möjligheter att fortsätta växa som förening. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Blicka framåt

När säsongen tog slut hade Kalmar bara tre spelare på kontrakt, kaptenen Henrik Nilsson samt forwards Valdemar Johansson och Gabriel Olsson. Sedan dess har även backen William Eckmyhl och forwarden Matt Fonteyne förlängt sina avtal. Som jag ser det har Johansson, Eckmyhl och Fonteyne alla möjligheter att ta kliv nästa säsong.

Valdemar Johansson gjorde nio mål och 21 poäng, en stark notering, men är fortfarande ung och har goda chanser att utvecklas till nästa säsong. William Eckmyhl fick en begränsad roll i år men har en klar offensiv uppsida och skulle kunna ta kliv och leverera fint i en större roll kommande säsong, kanske som en intern ersättare till Martin Schreiber. Matt Fonteyne imponerade redan i år med sin skicklighet och kan också få en större roll nästa säsong.

Kalmar har fått en bra start på ”silly season” och fler spännande adderingar kommer att följa, men mer om längre ner.

Det står redan klart att ett antal spelare lämnar Kalmar. Victor Laz, Teemu Väyrynen, Joel Svensson och Martin Schreiber har alla blivit avtackade. Framför allt Laz och Väyrynen är stora tapp och blir svåra att ersätta i det offensiva spelet.

Utöver de fyra lär även flera andra också försvinna. A.J. Vanderbeck kommer att lämna då han kommer att bli för dyr, även Trevor Cosgrove lär lämna på grund av att priset sticker iväg. Kalle Maalahti lär inte heller erbjudas ett avtal. Carl-Johan Lerby är dock klurig, Kalmar vill säkert behålla honom men många andra klubbar kommer också att göra anspråk på Lerby efter succésäsongen. Det kan då bli en utmaning för Kalmar att få Lerby att stanna.

Förutom de åtta spelarna går det att argumentera för att många av de övriga tolv skulle kunna erbjudas nya avtal. Jag räknar med att minst hälften av dem blir kvar.

Vem kommer Carl Malmqvist att få som målvaktskollega? Foto: Patric Söderström/Bildbyrån

På målvaktssidan har varken Jacob Crespin eller Blake Pietila kontrakt. Kalmar lär vilja behålla Crespin men det har ryktats om SHL-intresse. Brynäs var ett alternativ men de gick i stället för Damian Clara. Annars finns Rögle med i diskussionen om Crespin och det är just nu osäkert vad som händer. Enligt mig skulle Jacob Crespin må bra av ytterligare en säsong i HockeyAllsvenskan, och han vore värdefull som en given förstemålvakt för Kalmar ifall det inte blir SHL-spel.

Annars har Hockeynews redan avslöjat att Carl Malmqvist från Karlskrona är klar för spel i Kalmar nästa säsong efter ett par starka säsonger i HockeyEttan. Malmqvist lär bli backup och det återstår helt enkelt att se vem som ska stå framför honom. Ett målvaktspar med Crespin och Malmqvist skulle kännas tryggt på allsvensk nivå. Men om Crepsin skulle försvinna, skulle man då kunna skriva nytt med Pietila och lita på honom som förstemålvakt? Tveksamt, tycker jag. Mycket hänger helt enkelt på vad som händer Crespins framtid.

På backsidan vore det en enorm boost för Kalmar ifall de kan behålla Carl-Johan Lerby men det ser ut att bli väldigt svårt, om inte omöjligt. Annars försvinner toppbackarna Trevor Cosgrove och Martin Schreiber. Bakom dem tror jag att det är mycket troligt att KHC förlänger med Fredrik Granberg som gjorde ett starkt defensivt jobb längre ner i hierarkin. Sedan lär en av Arvid Hurtig och Ludvig Jardeskog också kunna bli kvar, och det lär bero på hur Jardeskogs status är efter skadan.

Kalmar lär då behöva hitta tre till fyra nya backar inför nästa säsong och det kommer att bli svårt att fylla tomrummet som Lerby och Cosgrove lämnar efter sig.

I offensiven tappar Kalmar sina tre poängbästa forwards i A.J. Vanderbeck, Teemu Väyrynen och Victor Laz. Bland spelarna med utgående kontrakt lär Kalmar göra allt de kan för att behålla John Dahlström, men han lär inte sakna intresse. Även Veikko Loimaranta och Matthew Struthers är två importspelare som skulle kunna bli kvar som skickliga forwards, till rätt pris.

Sedan kommer det att bli svårare beslut om Linus Skager, Albin Nilsson, Mattias Wigley och Markus Palmberg. Om jag vore sportchef hade jag framför allt försökt behålla Skager, som kan fortsätta utvecklas till en offensiv kraft, och Wigley som är en stark tekare och en viktig defensiv center.

Elliot Ekmark är ett av flera spännande nyförvärv. Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån

På forwardssidan ryktas Kalmar också redan ha gjort klart med flera nyförvärv. Från Vimmerby hämtar Kalmar in Eddie Levin och George Diaco som tillsammans gjorde 44 mål och 77 poäng den senaste säsongen. I Kalmar kommer Levin och Diaco sannolikt få fortsätta spela tillsammans och även om de får mindre roller kommer de också att ha bättre lagkamrater runt omkring sig. Jag tycker att detta är två väldigt smarta värvningar av Stolt som har potential att göra succé nästa säsong.

En annan stark värvning är Elliot Ekmark, vilket Expressen har avslöjat. 23-åringen har varit förstacenter för Almtuna de två senaste åren och då även levererat starkt. I fjol blev det nio mål och 30 poäng men den här säsongen stod Ekmark för elva mål och 20 poäng. I Kalmar har Elliot Ekmark möjlighet att ta ytterligare kliv i sin utveckling och han har alla möjligheter att bli en toppspelare för KHC.

Slutligen ska även Arvid Westlin ansluta från Linköping medan Barometern-OT har uppgett att Albin Storm återvänder till Kalmar. 19-årige Westlin var utlånad till Tingsryd i år och stod framför allt för en stark avslutning på säsongen med fem mål och åtta poäng på de sista tolv matcherna i grundserien och kvalet, han var då en av TAIF:s bästa spelare i kvalet med 3+1 på sju matcher. 28-årige Storm har stått för ett antal starka säsonger i HockeyEttan men ser nu alltså ut att få chansen i allsvenskan. Det är en stor spelare som är lite av en powerforward, en spelartyp som Kalmar har saknat.

Kalmar HC har redan gjort klart med flera spännande värvningar och om de även kan behålla flera spelare från årets trupp ser det ganska bra ut. Med Daniel Stolts fingertoppskänsla lär vi också kunna räkna in ett par fler fynd från antingen HockeyEttan eller Nordamerika som kommer att göra succé nästa säsong.

Men det viktigaste för Kalmar blir såklart att säkerställa Viktor Tuuralas framtid. Hans avtal med Kalmar löper ut och det ryktas om att andra klubbar tittar på succétränaren. Daniel Stolt lär göra allt i sin makt för att behålla Tuurala, då förutsättningarna inför nästa säsong kommer att vara helt annorlunda med och utan tränaren.

I nuläget ser dock Kalmar ha goda chanser att få behålla Tuurala och då öppnas fler möjligheter inför nästa säsong.

Hittills har Kalmar HC inlett arbetet inför nästa säsong på ett lovande sätt och det lär även tillkomma fler nyheter de kommande veckorna och månaderna.

Här och nu finns det dock klart fler anledningar att vara positiv än negativ för Kalmaranhängare.

The post Kalmar: Mer än bara ett skrällag appeared first on hockeysverige.se.

Läs hela artikeln här