Nybro Vikings förutsättning inför hemmamatchen mot Halmstad var glasklar. Vinst hemma mot hallänningarna skulle säkra Allettan-platsen. 

Det började bra för hemmalaget. Redan efter 3 minuters spel lyckades Kim Runermark överlista Jacob Crespin i Halmstadsmålet och 1-0 till Nybro.

Nyförvärvet Samuli Kivimäki hittade fram till Martin Olsson som rundade sin försvarare och serverade Kim Runermark. Forwarden gjorde inga misstag utan la pucken mellan benen på Crespin i powerplay.

Vikings dominerade den första perioden stort men efter en indianare av Robin Wengdahl i egen zon kunde Gustaf Berling turligt nog skjuta pucken över Hugo Fagerblom i mål och kvittera till 1-1.

Just powerplay var hemmalagets signum under fredagskvällen. 2-1 kom efter att finländaren Samuli Kivimäki laddat bössan och skjutit in pucken bakom Crespin i mål, 49 sekunder in i den andra perioden.

– Fansen var magiska och det var bra atmosfär i hallen. Det bidrog med lite extra energi i spelet. Just första matchen brukar vara tuff men det gick ändå helt okej, säger Samuli Kivimäki. 

Drygt nio minuter senare friställdes Fabian Ilestedt i slottet. Forwarden överlistade målvakten och la pucken snyggt till höger om Jacob Crespin i mål. Sedan tog det stopp.

Halmstad reducerade i slutet av andra perioden genom Martin Pärna och Erik Åhlén kvitterade i mitten på tredje perioden till 3-3.

I slutet på tredje perioden fick Nybro Vikings chansen att avgöra matchen i ordinarie tid när domare André Hiljanen hittade en utvisning hos gästerna men Vikings kunde inte knyta ihop säcken. Istället kom avgörandet i förlängningen.

Exakt en minut in i förlängningen kunde Fabian Ilestedt snyggt lägga in pucken mellan benen på Crespin och skjuta upp Vikings till en andraplats i tabellen.

– Vi ville ha tre poäng med oss från den här matchen men vi får se det positivt. Vi vann trots allt två poäng. Det gäller att inte gräva ner oss för att vi missade att säkra Allettan-platsen utan vi får gå vidare efter det här, säger Ilestedt.

3-0 ledning borta mot Halmstad och 3-1 ledning ikväll. Båda gångerna tappade ni – vad beror det på?
– Jag vet inte. Det känns som att vi, så fort vi får press på oss så slänger vi iväg pucken alldeles för tidigt. Vi får ta lärdom av det här och jobba vidare, säger han.

– Jag vet inte, det är svårt när man leder med 3-1 och bortalaget har inget att förlora. Vi var nog lite nervösa när vi ledde men vi lyckades ändå knipa två poäng vilket är bättre än 0, säger Kivimäki.

4 mål totalt och alla kom i powerplay. Spelet i numerärt överläge stämde ikväll?
– Ja det gjorde det, vilket är helt sjukt. Det är nästan rekord för den här säsongen, säger Ilestedt och skrattar.

– Det är riktigt kul att det fungerar. Det är jätteviktigt att det gör det när vi går in i nästa serie i alla fall.

Även nyförvärvet Kivimäki var nöjd med powerplay-spelet.

– Jag tycker att vårt powerplay-spel fungerade väldigt bra ikväll, vilket gjorde det väldigt enkelt där ute. Det var första matchen med nya lagkamraterna så det var lite tufft i slutet men det kommer nog bli bättre med tiden, avslutar han.

Källa: 24nybro.se