De flesta känner till historien, men vi tar den en gång till. Magnus Pääjärvi Svensson kom fram tidigt i svensk ishockey och spelade TV-Pucken för första gången som 14-åring, junior-VM som 17-åring och sitt första hockey-VM som 19-åring. Han sågs som nästa svenska superstjärna i NHL och draftades som nummer tio av Edmonton Oilers 2009. Men trots det för han en något undanskymd tillvaro i ett av NHL:s bästa lag, St. Louis Blues. Nu är det nio år sen han senast spelade hockey i Sverige.

– Ja, det är nio år sen jag spelade i Timrå. Jag trivs som fisken i vattnet här borta. Det hade varit svårt att byta kultur nu känner jag. Man är så van vid alla nordamerikanska grejer, säger Magnus Pääjärvi Svensson med ett skratt innan han fortsätter:

LÄS MER: Hockeyprofilen: ”Det är jag särskilt stolt över”

– Det kan vara hur folk beter sig, hur restaurangerna är eller hur man bor. Livet i stort kan man säga.

Pääjärvi Svensson inledde sin NHL-karriär starkt och noterades för 34 poäng under sin debutsäsong i Edmonton Oilers. Därefter gick det tyngre och han blev tradad till St. Louis. En chock, menar han.

– Jag var rätt ung då, men jag blev inte förbannad. Däremot var det en chock, hade jag ju aldrig varit med om det tidigare. Som tur var jag hemma i Malmö just då, det var bara att byta flygbiljett, säger han.

– Men det har ju hänt att folk blivit bortbytta mitt under träningar och när man är på bortaresor. Det händer ju även dem som har familj. Men när jag blev bortbytt, så visste jag att jag kom till ett bättre lag som hade chans att gå långt i slutspelet. Det blev mer spännande för mig.

I St. Louis har Pääjärvi Svensson sen fått finna sig i att ha en mindre roll – bakom stjärnor som Patrik Berglund, Alexander Steen, Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko för att nämna några. Men att ha en mindre roll är inget som bekymrar honom.

– Just nu spelar jag omkring tio minuter per match. Jag skulle självklart vilja spela mer, men då måste jag spela bättre. Det gäller att förtjäna istiden också. Sen ska man veta att vi har ett ruskigt bra lag. Vi går bra i ligan och vinner mycket, säger Pääjärvi Svensson.

– Jag hade ju velat vara en superstjärna i NHL, och jag jobbar hårt för att komma dit. Sen har det inte gått till 100 procent som jag har velat. Men jag försöker komma dit varje dag, sen måste jag visa. Där måste jag bli mer konsekvent och se till så att offensiven börjar fungera. Det har inte hänt hittills.

Hade det varit roligare att spela i ett sämre lag och få mer speltid?
– Vad jag vet är det roligare att vinna i denna ligan. Jag känner att jag kan spela i detta laget och det har jag bevisat. Jag skulle inte vilja byta lag för att få spela mer och trivs bra här i St. Louis.

Som jag minns dig i Sverige, så kunde du emellanåt vara en spexig spelare. Är du fortfarande samma spelare?
– Jag har fått ändra min spelstil och har varit tvungen att spela tuffare. Jag är mer en tvåvägsspelare, det måste jag säga. Men jag var väldigt spexig och kom fram tidigt hemma. Sen har jag fått lära mig att spela åt båda hållen. Ligan är ju bäst i världen.

Magnus Pääjärvi Svensson i Timråtröjan. Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån

Inför varje säsong de senaste åren har Magnus Pääjärvi Svensson på ett eller annat sätt kopplats ihop med Malmö Redhawks. Och det har funnits dialoger, men det har aldrig varit nära, enligt honom själv.

– Jag ska köra här borta och det har alltid varit i mina tankar. Det är media som lyfter fram att jag kopplats ihop med Malmö. Visst, det är ett jätteintressant alternativ om det inte skulle bli något här, säger han och fortsätter:

– Men i mina tankar ska jag köra här. Jag vill vara här i tio år till. Skulle jag åka hem, så är Malmö ett alternativ och den dialogen har jag haft med Malmö.

Ja. Har du haft någon kontakt med Redhawks?
– Ja, vi är familjevänner med Patrik Sylvegård och jag tränar där på somrarna. Det snacket har vi haft många gånger och det är inget att hymla om. Speciellt Sylvegård har varit jättebra mot mig och har inte alls pressat mig. Det är jätteviktigt för mig.

Ditt kontrakt går ut med St. Louis efter säsongen. Hur går tankarna?
– Det stämmer. Jag har inte haft några tankar alls kring det just nu. Det handlar om vad du gör på isen… gör du det bra – då kommer kontraktet. Just nu är det tidigt och mycket kan hända. Men jag vill stanna här och det är jag inställd på. Jag ska försöka hitta några pytsar och det jobbar jag hårt för.

Slutligen. Hur ska du fira jul i St. Louis?
– (Skratt). Det var ju en snackis för några år sen. Jag får väl passa mig för vad jag ska säga, men jag har blivit bjuden av en svensk. Jag ska inte nämna vem.

Källa: 24malmö.se