Marko Sretovic är i det närmaste ett unikum, han är i princip den enda tillsammans med Alingsås Luka Vukoja (representerar Kroatien) som spelar landslagshockey – och samtidigt spelar i division 2. Han representerar nämligen något så udda som Serbiens hockeylandslag. Han kliver nu in på sin femte raka säsong i Sverige, men vi backar bandet lite och reder ut hur det egentligen gick till när Marko hamnade i Sverige.

– Från början spelade jag hockey i Serbien och vi var professionella. Men efter tre säsonger hoppade sponsorer av och ligan löstes upp. Jag hade inga kontakter eller agent så jag kontaktade vänner till familjen i Lund och frågade om en tryout där. Men det var i slutet på säsongen, säger Sretovic till riktighockey.se.

Men sedan hamnade du i Vänersborg?
– Ja, precis innan jag åkte hem för spel i landslaget kontaktade jag ett par lag och Vänersborg var det laget som hörde av sig först. Ganska snabbt efter det skrev jag på ett ettårskontrakt.

I augusti går Marko in på sin fjärde raka säsong i Vänersborg och han trivs utomordentligt bra. Men vad gör han egentligen förutom att spela hockey?

– Eftersom jag är från Serbien har jag inte fått något arbetstillstånd, eller jag har arbetstillstånd fast endast för att spela hockey. Men jag hjälper klubben att träna ungdomar. Förhoppningsvis kan jag få arbetstillstånd snart så att jag kan börja arbeta men just nu är mitt fokus på ishockeyn. Som tur är har jag min fru med mig som stöttar mig, säger han.

Går det att jämföra den svenska hockeyn med den serbiska?
– Hockeyn i Sverige är jättebra! Klubbarna är så organiserade och på en betydligt högre nivå än vad jag varit van vid. Det går inte inte riktigt att jämföra med Serbien, det finns många talanger men man får inte samma förutsättningar där. Jag tycker att det enda som är jämförbart är att man älskar hockey.

Men du spelar i Serbiens landslag också, kan du berätta lite om det?
– Vad ska man säga, det är tufft. Vi spelar på en mycket lägre nivå än Sverige, det är en kamp varje år med utrustning, organisation och så vidare. Det finns ett par före detta spelare som hjälper till och det är tur det. Men jag tror aldrig att vi kommer att få Serbien i A-VM.

Sretovic berättar vidare att han ser Sverige som sitt andra hem nu. Många har fått honom att känna sig välkommen och han drömmer om att stanna och bilda en familj i Sverige.

– Jag gillar verkligen Sverige, det är väldigt vackert. Alla har gjort så att jag känner mig hemma. Jag har inget ont att säga alls, berättar han.

Sista frågan, Vänersborg har fyllt sin trupp i mitten av maj, hur bra blir ni?
– På pappret ser vi riktigt bra ut. Vi har behållt kärnan från förra årets trupp och fyllt på med ett par spetsspelare. Jag ser verkligen framemot nästa säsong och jag jobbar stenhårt för att bli så bra som möjligt.

Här hittar du Marko Sretovic på Eliteprospects.