Om ett par veckor drar Universiaden igång i Almaty, Kazakstan. I laget finns fyra stycken från Hockeytvåan med. Spelarna som förbundskaptenen, Göran Tärnlund, har tagit är ut: Victor Anderberg, Carl Edström, Justus Saldén från Lund Giants och André Grönros från Kållereds SK. Dessutom finns förre Tyringespelare, Viktor Hjärtquist, med i truppen, han huserar numera i IK Guts i Hockeytrean.

Riktighockey.se har pratat med Victor Anderberg som berättar för oss hur det hela går till.

– Det är min sista chans att vara med i turneringen eftersom jag vid nästkommande turnering, 2019, är färdigutbildad. Det var tidigare Giants-spelaren Erik Lyrvall som tipsade mig om turneringen eftersom han deltagit i Universiaden i Granada 2015. Han spelar en viktig roll i alla förberedelser inför årets upplaga, berättar Victor Anderberg för Riktighockey.se.

Hur går det hela till?
– Först och främst måste man ha ekonomiska resurser för att kunna finansiera sin medverkan. Sedan utför man en intresseanmälan till studentkronorna via deras hemsida. Hur sedan uttagningen av truppen ser ut kan jag inte säkert svara på. Vad jag har förstått så verkar det vara ett samspel mellan kaptenen Erik Lyrvall och coach Göran Tärnlund. Eftersom samtliga spelare läser på universitetsnivå så försämras möjligheterna till specifika uttagningar avsevärt.

Vad studerar du till?
– Fysioterapeut(nya benämningen för sjukgymnast).

Ett redan tunt Lund blir ännu tunnare, hur känns det?
– Jag gjorde det klart med Lund att jag skulle åka redan i somras när jag skrev på kontraktet. Men ja, det är klart att jag känner med Lund och önskar att situationen såg annorlunda ut. Oavsett så är jag extremt tacksam över att föreningen gav mig tillåtelse att åka. Det är som sagt, sista chansen.

Här kommer Sveriges studentkronor att spela sina matcher.

I turneringen kommer Sverige först att möta USA i en träningsmatch. Därefter väntar gruppspelsmatcher mot Kazakstan, Tjeckien och Kina, innan ett eventuellt slutspel drar i gång.

Hur stor blir det att dra på sig landslagströjan?
– Även om det inte går att jämföra med våra vanliga landslag ska det givetvis bli häftigt att få representera Sverige i en sådan här stor turnering.

I truppen finns även förre Lundspelaren, Fredrik Arvebratt, med. I mål kommer Sverige ha den allsvenskt meriterade, Daniel Hansen, som gjort flera säsonger i bland annat Mora IK.