Hampus Melén har kämpat sig tillbaka. Foto: Lars Nilsson
Division 2

NHL-draftade talangen: ”Har ätit penicillin i säkert 600 dagar”

Det small ner som en bomb i hockeysverige för ett par år sedan. Detroit Red Wings hade valt den dåvarande Tingsrydsspelare Hampus Melén i sista draftrundan. Men livet efteråt har inte blivit som han tänkt sig – nu spelar han i ett av Hockeytvåans hetaste lag: Mörrum GoIS.

Hampus Melén blev 2013 draftad av NHL-laget Detroit Red Wings till mångas stora förvåning. Han åkte över på camp efter en framgångsrik säsong med Tingsryds J18-lag men tiden därefter har inte blivit som Melén hoppats på. Nu för tiden gör han i stället succé i det Mörrum som i detta nu toppar Alltvåan.

– Jag låg och sov och vaknade av ett samtal från Håkan Andersson som är scout i Detroit. Han berättade att de valt mig och pratade lite om campen. Jag minns faktiskt inte så mycket av det, säger Hampus Melén till Riktighockey.se.

Säsongerna efter hamnade han i Växjö Lakers och Karlskronas J20-lag när han drabbades av en sjukdom. En sjukdom som höll honom borta från spel i närmare ett år. Melén berättar mer..

– Jag fick twar sista året på gymnasiet och missade både skolan och hockeyn. Det har förstört 2,5 år av min hockeykarriär. När det var som värst orkade jag inte ta mig ur sängen och hade lungkapacitet på 50 procent, säger Melén.

Hur blir man frisk från twar?
– Med hjälp av mediciner. Jag har säkert ätit penicillin i 600 dagar de tre senaste åren. Sen fanns det andra lösningar, som att andas genom en maskin till exempel.

Men nu är du friskförklarad?
– Ja, nu märker jag ingenting, och det ska inte komma tillbaka mer. Däremot märks det på konditionen att jag inte tränat så mycket de tre senaste åren.

I år har Melén varit tillbaka på allvar och hittills har den 191 centimeter långa forwarden noterats för 24 poäng på 18 matcher. Säsongen har med andra ord börjat kanonbra för honom.

– Ja, men det har startat bra. Vi är en ung trupp där alla vill framåt hela tiden. Det märks och vi har fått ihop det väldigt bra, alla jobbar för varandra, säger han.

För oss som följt Mörrum från sidan upplevde vi att det var lite kaotiskt innan säsongen, stämmer det?
– Jag kom in rätt sent i truppen, men jag har inte märkt av något alls. Jag vet att de jobbar på ekonomin och att den är bättre än på länge.

Ni blandade och gav lite inledningsvis?
–Jag tror att vändningen kom när vi vände 0–5 till 7–5 mot Boro. Det stärkte oss som grupp.  Vi kanske inte har det mest rutinerade laget – men vi har ett ungt och hungrigt lag. Jag kan lova att inget lag kommer jobba hårdare än oss. Och så trivs vi bra med att slå ur underläge.

Hur långt kan Mörrum gå i år?
– Vi tar bara en match i taget. Men vi siktar på topp sex – och därefter kan allt hända. Vi har fått in tre riktigt bra spelare på slutet nu.

Hur är det att spela i Mörrum?
– Jag tycker att det är riktigt bra. Allt är väldigt proffsigt här, allt från omklädningsrum till heltidsanställt materialare. Jag trivs bra.

Vad tänker du kring din egen framtid?
– Har inte tänkt på den så mycket. Just nu trivs jag väldigt bra i Mörrum, men självklart vill jag spela högre än division 2. Sen när det blir får vi se.

Slutligen, har du någon kontakt med Detroit Red Wings?
– I dag har vi ingen kontakt alls.

I kväll väntar omgång två i Alltvåan. Mörrum tar sig an HA74, hemma i Jössarinken.

Hampus Melén
Ålder: 21 (fyller snart 22).
Längd: 191 centimeter.
Vikt: 85 kg.
Moderklubb: Kallinge/Ronneby IF
Aktuell: Stekhet forward i Mörrum som kämpat sig tillbaka efter en tuff sjukdom.

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Läs mer

Division 2

Vänersborg värvar från Mörrum

Vänersborg hämtar in en ny forward från Mörrum GoIS.

Silly season är äntligen här. Under dagen har Vänersborgs HC gjort klart med en ny forward. Dennis Bernhardtz är klar för spel i klubben. 21-åringen kommer närmast från spel i Mörrum GoIS men har tidigare funnits i såväl Frölundas som Troja-Ljungbys juniorverksamhet.

– Dennis är en otroligt slitstark spelare som alltid jobbar hårt över hela banan. Han är lika bra offensivt som defensivt och har även ett bra målsinne när målchanserna uppkommer. Likaså är han väldigt ambitiös och träningsflitig. Inte konstigt med tanke på var han spenderade sina juniorår, skriver Vänersborg på sin hemsida.

Bernhardtz kontrakt är skrivet över den kommande säsongen.

 

 

Division 1

Vi tippar kvalserien

I eftermiddag drar det igång. Riktighockey.se tippar hur vi TROR att kvalserien mot Hockeyettan kommer att sluta.
 1. Halmstad Hammers
  Kommer från division 1 och har i vårt tycke ett kompetent lag på pappret. Lär troligen vinna serien, mycket tack vare att de kommer med ett helt annat tempo i sig.
  Poängkung: Martin Pärna.
 2. Mjölby HC
  Har dominerat i Hockeytvåan under vintern. Nu gäller det för MHC som förfogar över flera klasspelare som David Bremer, Christian Andersson-Gran och Victor Carlsson.
  Poängkung: David Bremer.
 3. Kalmar HC
  Här misstänker vi att det kan bli jämnt skägg. Men Kalmar HC har en betydligt bättre bredd och spets än lagen som vi placerat nedan. Lär ha fullsatt under de flesta av sina matcher – vilket ger en sjätte utespelare emellanåt.
  Poängkung: Jarkko Oikarinen.
 4. HA74
  Tog sig efter många OM och MEN vidare till kvalserien, men det krävdes en hel del dramatik. Hade i vårt tycke behövt förstärka med något extra innan fönstret stängde och har inte riktigt bredden som krävs.
  Poängkung: Jonas Pontusson.
 5. Värnamo GIK
  Har egentligen skrällt sig fram till kvalserien. Var nog ingen som hade räknat med det förutom de själva. Nu tror vi dock att det tar stopp. Blir ett ”se och lära-år” för Tigers som tar ytterligare kliv nästa säsong med Anders ”Fanta” Karlsson i båset.
  Poängkung: Pierré Nilsson Grans

Foto: Vetlandaposten
Division 2

Vi tippar play off

Äntligen är det dags. På onsdagskvällen drar play off mot Hockeyettan igång. Vi har tippat hur vi tror att matcherna kommer sluta.

Mjölby HC–Vänersborgs HC 1
Mjölby vann Alltvåan storstilat – och Vänersborg fortsättningsserien. Det här vinner Mjölby i två raka matcher. Allt annat vore en stor skräll enligt oss. 2–0 i matcher.

Mörrum GoIS–Kalmar HC 1
Troligtvis den mest svårtippade omgången av de alla. Mörrum har blandat och gett medan nykomlingarna Kalmar HC krossade allt motstånd i fortsättningsserien. Men med tanke på att Mörrum spelat flera tuffa matcher under Alltvåan tror vi att de är mer ”förberedda”. 2–1 i matcher.

Ulricehamns IF–Värnamo GIK 1
Även den här omgången är oerhört svårtippad. Ulricehamn har dock 3–1 i matcher på Värnamo under säsongen och har fyllt på laget med Niklas Svensson och Jonatan Lundin Everlund. Känns som att Värnamo efter en stundtals väldigt stark Alltvåa är inne i en lite svacka. 2–1 i matcher.

HA74–Trollhättans HC 1
Nog för att Trollhättan har plusstatistik på Sävsjö-gänget, men detta vinner HA74. Deras offensiv är högklassig och det blir tungan på vågen i den här play off-omgången. 2–1 i matcher.

 

 

Marcus Idoff är klar för Vänersborgs HC. Foto:
Division 2

Vänersborg värvar poängkung från konkurrent

Vänersborgs HC leder fortsättningsserien Nu förstärker de laget med en poängkung från Kållered. "Han kommer att tillföra mycket", säger VHC-sportchefen Patrik Duretic.

Vänersborgs HC missade Alltvåan, något som var en missräkning för klubben. I fortsättningsserien har det gått desto bättre och efter fem omgångar toppar de tabellen med 18 poäng. Nu förstärker de laget med Kållereds poängkung Marcus Idoff.

– Marcus har fått jobb i Trollhättan och hörde av sig till oss. På den vägen är det. När vi dessutom har Johan Larsson skadad behövde vi förstärka laget, säger Vänersborgs sportchef Patrik Duretic till Riktighockey.se.

Vad kommer han tillföra hos er?
– Han kommer tillföra mycket. Framför allt blir han viktig i powerplay. Dessutom kommer han att spetsa till truppen ytterligare.

24-årige Idoff har under säsongen noterats för 33 poäng i Kålleredströjan – men forsätter nu alltså sin karriär i Vänersborgs HC. Han beräknas göra sin debut på onsdagen i VHC-tröjan.

Michael och Andreas Schumacher är klara för Stenungsund. Foto:
Division 1

Monsterförvärv till division 2-klubben – med över 150 AHL-matcher

Stenungsund smällde under torsdagen upp två rejäla nyförvärv. Det rör sig om bröder Schumacher som vänder hem till moderklubben efter spel i bland annat AHL och Hockeyettan

Stenungsund slutade sist i grundserien och lämnade mer att önska. Men inför fortsättningsserien gjorde de klart med flera tunga nyförvärv – nu kommer nästa. Bröderna Michael och Andreas Schumacher är klara för spel i moderklubben Stenungsund.

Michael kommer närmast från Hockeyallsvenskan där han spelat för Södertälje medan brodern Andreas kommer närmast från Hockeyettan och Kallinge/Ronneby.

– Vi får hem två väldigt duktiga spelare. Det känns otroligt roligt för klubben – och även för orten Stenungsund, säger klubbens sportchef Jörgen Norberg till Riktighockey.se.

Den förstnämnda har bland annat 175 AHL-matcher på sitt CV och lär bli en attraktion i Hockeytvåan. Dessa spelare lär sätta skräck i många motståndare.

Kontraktet sträcker sig den här säsongen ut.