Det var inför årets säsong som den 28-årige hockeymålvakten Anton Svensson bestämde sig för att lämna säkerheten i Skåne för ett nytt äventyr i Småland.

– Det var ett stort men självklart beslut. Jag behövde få en kick och även om det var ett stort beslut som innebar ett steg tillbaka i det sociala var det rätt beslut för det sportsliga, säger Anton Svensson.

Svensson har i hela sin hockeykarriär tillhört ett Skåne-lag och har fostrats i klubbar som Rögle BK, Jonstorp och till sist Helsingborgs HC innan han lämnade hembygden för division ett-laget HC Dalen. Nu siktar han högre.

– Jag hoppas hålla på med hockey ett tag framöver. Jag vet att jag nosar på en nivå som jag är på men jag spelar inte där än, säger han.

I Dalen är man inte heltidsproffs. Vi sidan av hockeyn har Svensson ett vanligt arbete.

– Jag jobbar timmar men nu blir det inte så mycket nu efter jul. Jag vet att det kommer bli tufft ekonomiskt men jag har bestämt mig för att ge hockeyn allt för att kunna få möjligheten till att spela på en högra nivå.

28-åringen är född och uppvuxen i Ängelholm och när 24Helsingborg träffar honom i hans lägenhet har han precis varit på möte hos banken.

– Jag och sambon har varit och kollat på en annan lägenhet här i Ängelholm och funderar på att lägga ett bud, säger han.

Anton Svensson hoppas kunna ta nästa steg i sin karriär inom några månader. Foto: Johan Nordström.

Efter flytten ett antal mil norrut har det blivit en hel del pendlande. Svensson har en lägenhet i Ängelholm och en i Jönköping men kör hem så ofta han kan.

– Det var lättare i grundserien innan jul när vi hade matcherna närmare. I Allettan har vi till exempel resor till Vimmerby och Hudiksvall då blir det svårare att hinna hem, säger han.

På ett professionellt plan har säsongen 2017/2018 hittills varit målvaktens bästa. Han har varit en stark bidragande faktor till att succélaget HC Dalen kvalificerats sig till att spela i Allettan nu till våren. Med en fin räddningsprocent på 93,8 har flera klubbar fått upp ögonen för skåningen.

– Jag vet att klubbar har varit och kollat. Det är väl lite på gång men det finns inget konkret och de har inte pratat med mig utan rådfrågat personer i min närhet, säger han.

I vilken serie spelar de klubbarna som har varit och kollat?
– Det är främst klubbar från Hockeyallsvenskan, säger han.

Intresset för målvakten resulterade bland annat i att Svensson fick möjligheten att provträna med den allsvenska Malmöklubben Pantern under julledigheten.

– Skillnaden var inget som skrämde mig, det var inte så att jag kände att jag inte höll på den nivån. Det är snarare ett steg som jag hoppas på att ta snart, säger han.

Anton Svensson har kontrakt med HC Dalen fram till i slutet på mars om laget inte går vidare till kval mot hockeyallsvenskan. Efter det vet han i nuläget inte vad som händer.

– Jag och Dalen har inte pratat något men de är nöjda och jag är nöjd hittills, säger han.

När han får frågan var han spelar eller vad han gör om fem år blir han först tyst, sedan kommer intervjuns allvarligaste svar.

– De två-tre kommande månaderna kommer att avgöra framtiden på min fortsatta hockeykarriär, säger Anton Svensson.

 

Källa: 24helsingborg.se