Helsingborg

Nordvästskåning till Hockeyallsvenskan: ”Det gick ganska snabbt”

Med storspel och en räddningsprocent på 92,4 i hockeyettan har den 23-årige tidigare Jonstorp– och Röglemålvakten Henrik Edström lockat till sig storklubbarna.

Målvakten är klar för en utlåning till Hockeyallsvenskans serieledare Timrå IK.

– Det ska bli kul att komma in och se hur det är där nu när det går så bra för laget, säger Henrik ”Henke” Edström till Kiruna IFs hemsida.

Det går snabbt i hockey brukar man säga, det går fort utanför isen också. Plötsligt hade Henrik Edström en ny klubbadress.

– Ja, det gick ganska snabbt. Jag tyckte att det här kändes rätt. Dels för att Timrå är ett topplag i hockeyallsvenskan och dels för att jag kommer att få vara en av två målvakter på träningarna istället för en av tre, säger Henrik Edström till hemsidan.

Edström har varit en utav hockeyettans bästa målvakter under säsongen och är nu tänkt till att täcka upp för ännu en succémålvakt. Edström ska nämligen ersätta Timrås förstemålvakt norrmannen Henrik Haukeland som är i Sydkorea och spelar OS. Värvningen gjorde Timrå helt enkelt för att undvika en målvaktskris.

Tanken är att Edström stannar i Timrå så länge Haukeland är i väg.

– Han är tillbaka i slutet av månaden och då åker jag upp till Kiruna igen och fixar med allt praktiskt som att flytta ur lägenheten och så. Sedan är jag skriven i Timrå och kan kan ansluta om de får skador på målvaktssidan, säger 23-åringen.

Edström som är född och uppvuxen utanför Helsingborg lämnade Skåne för tre år sedan och flyttade upp till Kiruna. Målvakten hade då representerat Jonstorp, Helsingborgs HC och Rögle. Bland annat hade han med sig ett JSM-guld med Rögles J18 i bagaget.

Eftersom att det bara är några timmar kvar till onsdagens match för Edström får han inte prata med media. Men när Kiruna genomförde en intervju med skåningen under onsdagsmorgonen hade han ännu inte talat om för sina lagkamrater att han lämnar laget.

– Det är klart att det kommer att kännas lite speciellt att säga det eftersom det fortfarande är några matcher kvar att spela. Jag både hoppas och tror att de blir glada för min skull. Jag kommer tillbaka senare så det är inte sista gången jag ser dem, säger Henrik Edström.

Efter matchen i Skellefteå under kvällen stannar Edström kvar och åker under torsdagen söderut till sitt nya lag.

Även om Edström endast är utlånad till Timrå lär han inte ha Kiruna som hemmaplanen framöver.

– Jag ska inte hymla om att jag vill till hockeyallsvenskan, sedan om det blir så är en annan sak. Om det inte blir så så får man tänka om. Just nu går mina tankar kring att jag inte spelar i Kiruna IF nästa säsong. Men jag vill inte utesluta något, säger Henrik Edström till hemsidan.

 

Källa: 24helsingborg.se

Taggar:

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Läs mer

Nybro

Johanssons mål räckte inte – Damkronorna förlorade

Damkronorna förlorade kvartsfinalen mot Finland med 7-2 och fick under söndagen spela placeringsmatch mot Japan. 

Efter en tajt match, drog japanskorna det längsta strået när Ayaka Toko satte avgörandet målet, 2-1, 3.16 in i förlängningen.

Dessförinnan hade japanskan Shiori Koike gett Japan ledningen och Nybrotjejen Lisa Johansson kvitterat omgående med ett fint avslut, då pucken kysste ribban och studsade in i mål.

Efter förlusten väntar nu Korea i en match om att inte komma sist i OS, för damkronorna.

Matchen mellan Korea och Damkronorna spelas tidigt tisdag morgon, svensk tid.

Källa: 24nybro.se

Kalmar

KHC:s poängkung: ”Vi går för seriesegern”

Kalmar HC:s styrkedemonstration i seriefinalen mot Mörrum senast var bara början, menar poängkungen Viktor Crus Rydberg.

– Det var en väldigt bra match från vår sida och vi hoppas kunna komma upp till den nivån i samtliga matcher som är kvar. Vi vet vad vi kan och vi måste fortsätta på den vägen för att nå vårt mål, säger Rydberg, som leder poängligan i den södra alltvåan, tillsammans med klubbkamraten Kenny Bradford och Linus Bergman i Borås.

I och med 8-2-krossen i Iffehallen leder KHC serien med tre poäng.

– Vi går för seriesegern. Då får man en bättre väg mot kvalserien också. Sen siktar vi givetvis alltid på att vinna varje match.

Det känns som att ni har fått många bitar på plats?
– Ja, det är många nya som har kommit in och samspelet fungerar bättre och bättre. Vi vet om vilka hockeykunskaper vi har.

Är kunskaperna tillräckliga för att ta steget upp i ettan?
– Absolut, det är dit vi siktar.

Hur ska ni nå dit?
– Genom att jobba på och gnugga detaljer i försvarsspelet. Spelet med puck klarar vi av bra.

På söndagen tar Kalmar HC emot Borås i Iffehallen.

– Det kommer krävas hårt jobb, men gör vi det vi ska, så kommer vi vinna den matchen.

Källa: 24kalmar.se

Övrigt

Intensivt spelschema – då är enda farhågan nyförvärven

Det börjar närma sig slutet av Allettan och som serietvåa har Kristianstads IK all anledning att gå in i de avslutande omgångarna med högt huvud.

Inom loppet av fem dagar ska KIK spela tre av de återstående fyra matcherna. Först ut är fredagens match mot Dalen på hemmaplan.

– Det ska bli kul att spela matcher. Det gäller att vi har fokus på våra saker och inte gör det halvhjärtat. Gör vi rätt saker har vi stor chans att vinna alla matcher, säger KIK:s tränare Mats Lusth.

Till matcherna är de båda nyförvärven, forwarden Tony Pappila från Västervik och 17-årige talangen Jacob Bondesson från Rögle klara för spel.

– Den ena är en spelskicklig back (Bondesson) och den andra en rivig forward med fart och intensitet. De kan behöva lite tid att växa in i det och anpassa sig men båda har bra förutsättningar för att lyckas, säger Mats Lusth.

Tre matcher på fem dagar för er nu, hur har ni förberett er för det?
– Vi har gjort det bra förut under intensivt spelschema så det är jag inte orolig för. Det enda som kan störa är väl att våra nya spelare ska slussas in i spelsystemet, menar Lusth.

 

Källa: 24kristianstad.se

Blekinge

Så mycket ishockey spelar flickor här

Mellan 2006 och 2016 har antalet deltagartillfällen bland hockeyspelande flickor har ökat med 15 procent i landet. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet som Nyhetsbyrån Siren sammanställt inför Damkronornas kvartsfinal mot Finland i morgon.

– Efter några år av negativ utveckling har trenden vänt och antalet flickspelare ökar nu stadigt, men det är fortfarande mycket kvar att göra för att ännu fler tjejer ska upptäcka hockeyn, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms ishockeyförbund och fortsätter:

– En framgångsnyckel är att tjejerna får hockeyskola på en egen istid och att man sedan bildar eget lag, så att tjejerna får egna ledare och allt som hör ett lag till. Självklart får de tjejer som vill göra det spela med pojklag också. Men genom att bygga hela lag med tjejer ser vi tydligt att vi attraherar fler. Man ska känna att man är en del i ett större sammanhang. Det är en viktig fråga för oss, som vi fokuserar mycket på

hockey-blekinge

Källa: 24blekinge.se

Kalmar

KHC förstärker på målvaktssidan

Under transferfönstrets sista dygn gjorde Kalmar HC klart med målvakten Alexander Nilsson.

18-åringen listar IK Oskarshamn som moderklubb och har gjort 24 matcher i föreningens J20-Elit-lag den gångna säsongen.

Han ansluter på en dubbellicens – och kan således representera både Kalmar HC och IK Oskarshamn.

Källa: 24kalmar.se